Rabbijn Butzchak uit Ofakim vocht met Hamas-terroristen

Bij ADI Negev – ‘Nahalat Eran’ hebben onze heldhaftige rehabilitatiespecialisten de eer om voor veel moedige overlevenden van de aanslagen van 7 oktober te zorgen en hen terug te brengen naar fysiek en emotioneel welzijn. Een van hen is rabbijn Shachar Butzchak, geestelijk leider van een van de religieuze gemeenschappen in Ofakim -een stad van circa 34,000 dat pal naast ADI Negev ligt- die gewond raakte toen hij zijn gemeenschap beschermde tegen Hamas-terroristen die de stad infiltreerden.

Op 7 oktober schrok rabbijn Butzchak om 06.30 uur wakker door het geluid van raketalarmsirenes. Kort daarna ontving hij bericht van het ‘Zuidelijk Commando’ van de IDF dat grote aantallen Hamas-terroristen Ofakim waren binnengevallen. Rabbi Butzchak hoorde geweerschoten buiten zijn huis, pakte zijn pistool en liep richting het vuurgevecht in de hoop de dreiging te beheersen en zijn gemeenschap te beschermen. Onderweg ontmoette hij twee andere leden van de gemeenschap die ook gewapend waren. Een plotseling spervuur van geweervuur omhulde hen en ze schoten terug, waardoor verschillende terroristen werden geneutraliseerd.

Toen ze de overgebleven terroristen naderden, sprintte een IDF-soldaat op hen af. In een oogwenk werd duidelijk dat de figuur eigenlijk een terrorist was, verkleed als Israëlische soldaat, maar het was te laat: de terrorist schoot als eerste en verwondde rabbijn Butzchak in zijn been.

Terwijl het vuurgevecht voortduurde, vond rabbijn Butzchak zijn weg naar een schuilkelder en ging door met schieten. Tegelijkertijd stuurde hij een bericht naar de WhatsApp-groep van de gemeenschap, waarin hij andere gewapende burgers in de omgeving opriep om zich bij de strijd aan te sluiten.

Een politieagent vond de bebloede rabbijn Butzchak en sleepte hem naar een nabijgelegen huis waar hij op adem kon komen, maar veel bloed begon te verliezen. Nog steeds gefocust op de veiligheid van de gemeenschap boven die van hemzelf, gaf rabbijn Butzchak zijn wapen aan een ander lid van de gemeenschap die in zijn plaats doorging met vechten. Nadat hij meer dan 90 minuten had gebloed, werd rabbijn Butzchak ontdekt door de eerstehulpverleners die een tourniquet maakten om het hevige bloeden te stoppen en hem met spoed naar het Soroka-ziekenhuis in Be’er Sjeva brachten.

Twee weken later werd rabbijn Butzhak overgebracht naar het ‘Kaylie Rehabilitation Medical Center’ in ADI ‘Negev – Nahalat Eran’ waar hij intensieve fysiotherapie en emotionele steun krijgt. Rabbi Butzchak is een echte krijger en geneest snel en is alweer begonnen met lopen. Hij is de specialisten van ADI enorm dankbaar dat ze hem hebben geholpen bij het versnellen van zijn revalidatie, dat hij een gunst heeft teruggegeven door zijn verhaal te vertellen aan medewerkers, vrijwilligers en bezoekers en daarmee moed te geven en hun vastberadenheid te versterken.

Door elkaar te versterken, brengen we het licht in deze donkere tijden. Met liefde en menselijkheid zullen we overwinnen!

We hebben uw hulp nodig!

Middels een donatie aan ADI Israël, helpt u ons mee om ons doel te bereiken: Elk kind ongeacht diens fysieke of cognitieve uitdagingen, te laten bloeien!