ADI is aanwezig in Vaassen

Op de plek waar Kapsalon Aartje een begrip in Vaassen was, zit sinds een paar jaar een Israël-winkel, gerund door Jan en Aartje Brummel. Jan en Aartje zijn al jaren aktief betrokken bij Israël. Na hun pensioen gingen ze in 2018 voor het eerst voor twee maanden vrijwilligerswerk doen bij ADI-Negev in Israël. Daarna zijn ze zich in gaan zetten ter promotie van ADI in Nederland en verkopen ze in hun winkel ook artikelen die door de bewoners van ADI gemaakt zijn. Eind 2019 hopen ze het dan kille Vaassen weer voor twee maanden te verwisselen voor de Negev woestijn.

De winkel aan Apeldoornseweg 27 is elke dinsdag open van 9:00 – 15:00. Komt u ook eens een bezoekje brengen aan dit kleine stukje Israël in Vaassen? U zult hartelijk onthaald worden door Jan en Aartje!

Wijn uit Israël én een goed gesprek in Vaassen

Artikel van Arnoud Heins  in de Stentor 07-03-2018

Op de plek waar Kapsalon Aartje een begrip in Vaassen was, zit sinds kort een Israël-winkel. Je kunt er terecht voor vijgenjam uit het Beloofde Land. Maar bovenal voor een goed gesprek. ,,Die lange tafel staat hier niet voor niks.”

Nadat Aartje Brummel afgelopen zomer vanwege een haarlak-allergie moest stoppen met knippen, zat ze met een lege kapsalon. ,,We hadden de ruimte kunnen verhuren. Maar we wonen hier zelf naast en het is vrij gehorig, terwijl we ons juist wel eens helemaal vrij wilden voelen. We hebben immers jaren mensen over de vloer gehad.”

Verhuren was dus geen optie. Daardoor had het pand aan de Apeldoornseweg maandenlang een wat trieste aanblik. ,,Als ik aan kwam fietsen, zaten de rolluiken altijd dicht. Nu leeft het gelukkig weer.”

Lezingen

Want begin dit jaar hebben Aartje (63) en haar man Jan (66) de kapsalon een complete make-over gegeven. ,,We verkopen als consulent al tien jaar producten voor het Israël Producten Centrum in Nijkerk. Daarom hadden we dozen vol spullen in de schuur staan”, vertelt Jan. ,,Die gingen mee naar onder meer braderieën en lezingen in kerken. ‘Waarom etaleren we die producten niet?’, dachten we op een gegeven moment.”

Dus staan er nu rekken op de plek waar voorheen menig inwoner van Vaassen zijn of haar nieuwe kapsel in de spiegel bewonderde. Met onder meer vijgenjam, wijnen en kruiden. Stuk voor stuk afkomstig uit Israël. ,,Elk product heeft zijn eigen verhaal. Sommige dingen zijn gemaakt door mensen met een beperking”, vertelt Jan.

Hangertje

Hij haalt een houten kettinkje met een hangertje uit de kast. ,,Kijk, gemaakt van een olijfboom.” Zijn vrouw wijst op de potjes met jam. ,,Die komen uit een fabriek waar nu honderden mensen werken. Maar nadat ze gevlucht waren vanuit Europa, zijn de eigenaren ooit begonnen in een keukentje.”

Kleinschalig. Net als Jan en Aartje nu in Vaassen. Met dien verstande dat zij er niet van hoeven te leven. Integendeel. Het is voor hen echt hobby. Of beter gezegd: pure passie. Want je kunt in hun winkel even snel een potje dadelstroop of een boek aanschaffen. Het liefste hebben ze dat je blijft hangen. ,,Die lange tafel staat hier niet voor niks”, stelt Jan.

Liefde

Op bevlogen wijze lepelen ze daaraan de ene na de andere anekdote over Israël op. De vraag waar hun liefde voor het land vandaan komt, wordt hen dan ook geregeld gesteld. ‘Komen jullie ouders daar vandaan?’ of ‘zijn jullie Joods?’ krijgen ze vaak te horen. Het antwoord luidt ‘nee’. ,,Maar het is Gods land. Dat is voor ons belangrijk. Toen ik 23 jaar geleden binnen zeven maanden mijn ouders verloor, heb ik veel steun aan de bijbel gehad. We lezen er heel veel in. En het mooie is dat we er telkens weer nieuwe dingen in ontdekken”, zegt Aartje.

Dat gebeurt ook als ze zelf in Israël zijn. Inmiddels hebben ze er drie keer vakantie gevierd. ,,Dan kom je op plekken waar Jezus ook heeft gelopen, dan voel ik me echt een bevoorrecht mens. De bijbel begint dan te leven. Prachtig!”, vertelt Jan enthousiast. Zijn vrouw baalt er dan ook stevig van dat het land een wat besmet imago heeft. ,,Het antisemitisme steekt weer de kop op. Producten uit Israël worden geboycot. Wat dat betreft gaan wij mooi tegen de stroom in.”

De Israëlwinkel aan de Apeldoornseweg 27 is elke dinsdag geopend van 9.00 uur tot 15.00 uur. Vandaag (13.00 uur – 17.00 uur) en morgen (15.00 uur – 20.00 uur) houden Jan en Aartje Brummel open huis.

Bron: https://www.destentor.nl/epe/wijn-uit-israel-en-een-goed-gesprek-in-vaassen~a2d5762a/

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.