ADI Negev, een bijzondere bestemming voor Urker vrijwilligers

  Peter Paul van Broekhuizen.

Peter Paul van Broekhuizen.

Het Urkerland, donderdag 11 augustus 2016

Israëlische gehandicaptenorganisatie blij met vrijwilligers

Al meerdere Urkers reisden de afgelopen tijd voor een kortere of langere periode af naar ADI – Negev, een Israëlisch zorgdorp voor kinderen en volwassenen met meervoudige beperkingen in de Negev-woestijn. De vrijwilligers zijn hard nodig om de bewoners liefde, tijd en aandacht te geven, zaken waar de verzorgers vaak niet aan toekomen. ADI Negev hoopt dat nog meer jongere en oudere Urkers — met een warm hart voor hun beperkte medemens en voor Israël — een tijdje als vrijwilliger bij ADI in Israël willen werken.

Op dit moment zijn de Urkers Williene Kaptein (19) en Willianne Kramer (18) als vrijwilliger actief in ADI Negev. Peter Paul van Broekhuizen is het eerste aanspreekpunt voor Nederlandse vrijwilligers in ADI Negev als het gaat om praktische zaken. Hij vangt de vrijwilligers op bij aankomst en maakt ze wegwijs. “We zijn heel blij met de vrijwilligers die we tot nu toe uit Urk mochten verwelkomen. Ze hebben geen negen-tot-vijf mentaliteit en je merkt dat ze het gewend zijn om aan te pakken.”

Aankomst en vertrek

Peter Paul wijst toekomstige vrijwilligers er graag op dat het niet handig is om aankomst en / of vertrek op vrijdag of zaterdag te plannen, ondanks het feit dat de vliegtickets die dagen goedkoper zijn. “In verband met de sabbat ligt dan al het openbaar vervoer stil. Je moet dan een taxi nemen die vanwege de sabbat hogere tarieven rekent en bent uiteindelijk duurder uit.”

Taal der Liefde

Ook is het goed dat vrijwilligers van tevoren beseffen dat weinig mensen in ADI Negev Engels spreken. “Tegen de bewoners kun je je eigen taal spreken. Zij verstaan door de taal der liefde wat je bedoelt. Bij de anderen kom je er met handen en voeten wel uit. Ik leer vrijwilligers graag een paar woordjes Ivriet, zo dat ze zich kunnen redden.”

ADI Negev als stageadres

Per 1 september is het voor de volgende studierichtingen mogelijk om stage te lopen bij ADI Negev en bepaalde handelingen af te tekenen: MBO Verpleegkundige niveau 4, Onderwijsassistent niveau 4, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4 en Verzorgende IG niveau 4. Ook kunnen mensen ADI Negev financieel ondersteunen door concrete dingen te sponsoren zoals zintuigstimulerende spellen, tilbanden, voedingspompen, enz.

Meer informatie daarover is te vinden op www.adi-israel.nl.

Willianne Kramer

Leeftijd: 18 jaar.

Is er iene van: Jan en Hilda Kramer, Achteronder 17.

Opleiding: Verpleegkundige niveau 4, leerjaar 3.

Periode: “Ik ben de allereerste die hier stage loopt, dus als alles goed gaat ben ik hier zes maanden. Maar het is nog niet helemaal duidelijk of ik hier al mijn opdrachten mag aftekenen.”

Waarom ADI Negev? “In oktober was ik met het Hoornbeeck College in Israël. Ik vond het land zo ontzettend mooi dat ik er nog een keer naartoe wilde. Daarom was ik gelijk enthousiast toen ik in Het Urkerland over vrijwilligersproject las. Ik doe de opleiding verp1eegkundige en had nog geen concrete plannen. Ik kan hier mijn vaardigheden inzetten om te helpen dus waarom niet?

Het werk tot nu toe: “Ik word op twee plekken ingewerkt, in de high dependancy care én in een huis. Elke dag is anders, met leuke dingen en uitdagingen. We zijn er om de bewoners aandacht en liefde te geven. Daar heeft de verzorging bijna geen tijd voor. We gaan bijvoorbeeld met de bewoners naar de dagopvang om creatief bezig te zijn, naar de safari en soms zelfs naar het zwembad.”

Israël tot nu toe: “We hebben twee vrije dagen per week en die worden optimaal benut. Bijvoorbeeld met een dagje strand in Ashkelon, naar Beersheba voor een visumaanvraag, een dag door de woestijn Negev en Mitzpe Ramon (dat was supermooi!), en we zijn net twee dagen in Jeruzalem geweest.”

Mooiste ervaring: “Samen met de bewoners van ADI Negev naar de safari toe. Maar Mitzpe Ramon in de woestijn was ook heel bijzonder Je zag de verschillende soorten woestijn die er in de Negev zijn.”

Lastig: “De taalbarrière. De meeste mensen in ADI spreken matig Engels.”

Heimwee: “Tot nu toe niet, maar dat komt ook doordat ik veel kaarten en een fotoboek heb gekregen. De wifi is goed hier dus ik heb WhatsApp Skype en Facebook. Mijn ouders en vriendinnen komen nog een weekje langs, dus geen heimwee, hoor!”

Aanrader? “ADI Negev is een plek waar je wat kunt betekenen voor een ander. Je leert hier veel mooie mensen kennen. Ook het wonen in een huisje is leuk. Op dit moment wonen wij met vijf mensen. We kennen elkaar nog maar twee weken, maar zijn al echt een groep gewordén. In ADI Negev doe je wat voor een ander, maar je leert jezelf ook beter kennen. Het is hier superleuk!”

Williene Kaptein

Leeftijd: 19 jaar.

Is er iene van: Auke en Diana Kaptein, Achteronder 15.

Opleiding: HBO-V op de Viaa in Zwolle.

Periode: „”Van 20 juli tot 20 augustus.”

Waarom ADI Negev? “Ik had nog nooit van ADI – Negev gehoord, maar las toevallig een artikel in Het Urkerland. Ik ben naar de informatieavond gegaan. Die avond maakte zoveel indruk op mij, dat ik me. heb. opgegeven als vrijwilliger. Het leek mij een uitdaging Ik was al eens in Israel geweest en wilde graag nog een keer terug.”

Het werk tot nu toe: “Positief. Als vrijwilliger zijn we er echt voor de bewoners. Omdat het personeel druk is met de verzorging zijn wij degenen dié tijd hebben om de bewoners aandacht en liefde te geven, door bijvoorbeeld met ze te spelen of ze te knuffelen. Onze taken zijn eten geven, samen creatief bezig zijn op de dagbesteding, en andere dingen zoals een bezoek brengen aan de safari.”

Israël tot nu toe: “Op onze vrije dagen zijn we al naar het strand in Ashkelon geweest. Ook hebben we in Jeruzalem een rondleiding gekregen in een andere locatie van ADI en de stad bezocht.”

Mooiste ervaring: „Het zwemmen met de bewoners vond ik heel speciaal, omdat je de bewoners in een- hele andere omgeving meemaakt. Je kon zien dat ze erg genoten van het zwemmen. Ze straalden gewoon van geluk!”

Lastig: “De taal. De meeste mensen spreken Hebreeuws en kunnen maar weinig Engels. Maar we leerden al snel wat Hebreeuwse woordjes en met handen en voeten komen we er altijd wel uit.”

Heimwee: “Een klein beetje, maar als je werkt en druk bent met andere dingen, sta je er niet eens bij stil. Op een vrije dag denk ik: o ja, ik ben niet thuis, maar in Israël!”

Aanrader? “ADI Negev is heel speciaal. Het is mooi en praktisch opgezet, net een klein dorpje. Je kunt er van alles doen met de bewoners. Er is onder andere een zwembad, een safari, een school en een kleine manage. Als vrijwilliger leer je omgaan met gehandicapten. Ook leer je veel nieuwe mensen kennen en maak je nieuwe vrienden. Je hebt hier echt een toptijd waar je geen spijt van zult krijgen!”

Bron: Het Urkerland • pagina 10,  donderdag 11 augustus 2016.

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.