Als echtpaar werken bij ADI

Nadat Ed eind vorig jaar al 5,5 week aan de slag was geweest (zie ’een gepensioneerde vrijwilliger’),  konden we in het voorjaar  6 weken lang  samen dit mooie werk  gaan doen.

Ed werkte in mannenhuis Shahar, waar hij al bekend was, en zodoende de draad makkelijk kon oppakken. Mooi dat sommige mannen hem na 3 maanden nog herkenden! Het werk was soms best pittig, en in de Pesach-vakantie extra druk: maar met tact, geduld en soms een paar tandjes bij schakelen kom je een heel eind…

Ik (Gina) heb gewerkt in huis Noga, met 24 vrouwelijke bewoonsters. Zelf al vele jaren werkzaam in de gehandicaptenzorg, weliswaar met een andere doelgroep, vond ik het mooi om te zien hoe de zorg bij ADI wordt gegeven! Er wordt van alles gedaan om de bewoners zoveel mogelijk te activeren en te stimuleren, en om hun ‘mogelijkheden’ te ontdekken.

Als echtpaar 6 weken werken bij ADI-Negev: een onvergetelijke ervaring!

Als vrijwilliger ben je een welkome aanvulling op de zorg die door de vaste medewerkers en de benot sherut-meisjes wordt gegeven, vooral waar het de ‘extra aandacht’ betreft, die zo belangrijk is voor de bewoners! Het is fijn om te merken hoe dit wordt gewaardeerd door  het personeel  en ouders, waarmee we leuke en mooie gesprekken hebben gehad! Geweldig ook dat je hier niets merkt van verschillende achtergronden, Joods of Arabisch, het maakt niet uit…

Mijn werk bestond voornamelijk uit dagelijkse verzorging zoals haren föhnen  en invlechten, helpen met eten en drinken geven bij ontbijt en lunch en hand-massages geven in de fysiotherapie-ruimte. Maar ook een wandeling maken over het terrein of een bezoek aan de paarden, kinderboerderij of snoezel-ruimte, en helpen bij verschillende activiteiten. Ook vond ik het leuk om muziek met bewoners te maken: met muziekinstrumenten, maar ook liedjes  luisteren via You Tube!

Het is een echte uitdaging  om te ontdekken wat bewoners wel/niet leuk vinden of waarvan ze blij worden: zonder woorden, maar wel dmv een ‘big smile’ of een knuffel  laten ze dit wel merken!

We hebben in deze periode een aantal mooie feesten en herdenkingsdagen meegemaakt:  Pesach (met Sedermaaltijd bij een joodse familie), de Holocaust herdenking, Memorial Day  en Independence Day (70 jaar Israel): dit werd op ADI met bewoners gevierd, maar ook tijdens herdenkingen in het dorp Maslul zelf. De wekelijkse Sabbatsvieringen met bewoners waren ook mooi om mee te maken!

Op onze vrije dagen hebben we per mountainbike en huurauto de omgeving verkend, wat is het daar overal mooi!  De wadi’s, de woestijnen, de Dode Zee, een kibboets en nog veel meer!  Maar ook met openbaar vervoer  naar Be’ersheeva, Jeruzalem,  Ashkelon, Jaffa en Tel Aviv geweest.

We kijken met dankbaarheid  terug op wat we hebben kunnen doen, het was  een onvergetelijke tijd die we niet snel zullen vergeten!

Ed en Gina de Graaf

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.