Chrystal doet vrijwilligerswerk in Israël

Wie haar stralend witte lach ziet zal het niet verbazen dat Chrystal (23) in het dagelijks leven werkt als tandarts-assistente. Maar nu even niet. Ze nam een break en kwam als vrijwilliger terecht bij ADI, een Israëlische hulporganisatie voor meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren.

Hoe ben je bij ADI terecht gekomen?

“Via via had ik van Isreality gehoord en meteen de Facebook-pagina geliket. Daar zag ik de mogelijkheid voorbij komen om vrijwilligerswerk te doen bij ADI in Israel. Dat leek me supergaaf! Toen ik tussen twee banen inzat heb ik naar ADI geschreven. Nu ben ik vijfweken hier en begin ik binnenkort aan m’n nieuwe baan. Gewoon in Nederland hoor, haha.”

Was je al vaker in Israël geweest?

“Ja, één keertje. Maar als toerist beleef je het natuurlijk wel heel anders dan nu. Bij ADI ben je onderdeel van de Israëlische samenleving en leer je het land echt kennen.”

Hoe bevalt dat?

“Goed! Israëli’s zijn heel open en uitnodigend. Op straat knopen mensen graag een gesprekje aan. Voor je het weet word je uitgenodigd voor een kop koffie. Laatst nog, ik had amper twee zinnen uitgewisseld met een oud vrouwtje of ze nodigde me al uit om bij haar shabbat te vieren. Ik heb ook leuke contacten met het personeel en de vrijwilligers van ADI. Ze komen vanuit de hele wereld.”

Wat is jouw taak als vrijwilliger?

“De vaste staf van ADI geeft de basiszorg die de bewoners nodig hebben. Dat is vooral de medische kant van de verzorging. Het unieke van ADI is dat ze de bewoners juist veel meer dan alleen die basiszorg willen geven. Daarom zijn de vrijwilligers ook zo belangrijk: zij gaan bijvoorbeeld met de bewoners wandelen, eten, buiten spelen en dat soort dingen. We proberen alle bewoners een zo normaal mogelijk leven te bieden, ondanks hun zware handicap.”

Maar wat doe je dan precies?

“Van alles: het varieert van de bewoners helpen met aankleden tot ze begeleiden tijdens een ritje op een paard en van samen lunchen tot ze naar de snoezelruimte brengen. Je moet zorgen dat ze iets te doen hebben en dat ze zich kunnen ontwikkelen. Als je ziet dat er iets moet gebeuren dan doe je dat.”

Had je al ervaring in de zorg?

“Nee, niks. Ik wist vooraf dan ook niet wat ik kon verwachten, maar dat is me gelukkig meegevallen. Ik geniet vooral van de kleine dingen. Laatst zei een jongen voor het eerst mijn naam. Het klinkt misschien raar, maar dat was echt een geluksmomentje.”

Wat maakt ADI zo bijzonder?

“Bij ADI maakt het niet uit wie of wat je bent. Joden, Arabieren, Christenen, Druzen en Bedoeïenen werken er schouder aan schouder aan een betere toekomst voor de patiënten, die trouwens ook uit al deze bevolkingsgroepen afkomstig zijn.”

Wat heb je van je periode bij ADI geleerd?

“Het heeft mijn blikveld verbreed. Ik heb veel geleerd van de gastvrijheid van de Israëlische bevolking, maar nog meer van het enthousiasme van de bewoners bij ADI. Toch deed ik het daar niet voor. Het gaat er uiteindelijk om dat je liefde geeft aan deze prachtige mensen. Dat is trouwens sowieso hard nodig in Israël. Als christenen staan we hier niet altijd even goed bekend. Logisch, gezien de geschiedenis. Het is tijd om daar verandering in te brengen.”

Bron: https://christenenvoorisrael.nl/isreality/chrystal-doet-vrijwilligerswerk-israel/

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.