Kim: Mijn werk bij ADI

Ik wil jullie in dit nieuwe hoofdstuk meenemen in het werk wat ik doe bij ADI. Ik ga proberen het duidelijk neer te schrijven zodat jullie er ook een beter beeld van kunnen krijgen.
Ik heb hier in ADI gewoon een werkweek van vijf dagen en dat betekent dat ik twee dagen in de week vrij heb, en deze dagen mogen we zelf kiezen zodat we meer mogelijkheden krijgen om rond te kunnen reizen. Er zijn twee verschillende shiften die je kunt werken, dat is van 07:00 uur tot 14:00 uur en de avondshift van 14:00 uur tot 20:00 uur.
Als ik ’s morgens weg fiets van huis en aankom bij ADI word je eerst altijd erg vriendelijk begroet door de portier die het hek bij binnenkomst voor je opendoet. Ik zet mijn fiets neer bij huis 15 het huis waar ik werk. Dit huis bestaat uit 23 mannen die meervoudig beperkt zijn, ze kunnen vaak niet praten en ook niet zelfstandig eten en het geestelijk niveau van de mannen is ongeveer een baby of een peuter. Ik vind het echt een ontzettende leuke doelgroep omdat je ziet dat ze erg beperkt zijn maar toch nog zoveel dingen zelf kunnen doen en dat er vaak nog zoveel meer mogelijk is. En voor mij is deze doelgroep uitdagend omdat je ze moet leren begrijpen zonder dat ze kunnen praten en zonder dat ik de taal kan spreken. De taalbarrière is hier soms wel lastig de meeste medewerkers kunnen wel gewoon Engels maar ook een aantal niet, en dat is het gewoon echt met je handen duidelijk maken wat je wilt of wat er van je word verwacht die dag. Er werken op dit moment ook meiden genaamd ‘banot sherut’, dit zijn meiden die om religieuze reden of andere redenen niet het leger in gaan maar daarvoor vervangende plicht doen op een plek zoals ADI. Zij kunnen vaak ook goed Engels en kunnen hierdoor voor mij wat dingen vertalen van en naar het Hebreeuws.

’s Morgens tussen 07:00 uur en 08:30 worden alle cliënten gewassen en aangekleed, de eerste weken zat ik dan vaak te wachten in de woonkamer tot de bewoners binnen kwamen dan doe ik hun schoenen en sokken aan, geef ik ze wat te drinken en zoek ik iets waarmee ze zich kunnen vermaken zoals de TV, muziek instrument of tekenen bijvoorbeeld. Het is de bedoeling dat ik binnenkort ook zelf mag helpen met douchen een aankleden dus daar ben ik erg benieuwd naar. Als iedereen dan schoon en wel in de woonkamer zit worden de groepen opgesplitst. Het huis bestaat namelijk uit 4 verschillende groepen van 5 of 6 mannen. De indeling van het huis zie je hieronder:

Ook zie je dat er twee verschillende keukens in het huis zijn, dit komt omdat er hier kosjer word gegeten zoals wel meer in Israël. Dat betekent dat het melk en vlees apart word bereid en daarvoor zijn er dus twee keukens, een voor alleen vleesmaaltijden en een waar melk mag worden gebruikt. Dat betekent ook dat iedere keuken zijn eigen bestek en servies heeft (in een bepaalde kleur) zodat echt alles gescheiden blijft.

Om 8:30/09:00 start het ontbijt en hier is iedereen hard nodig omdat bijna alle bewoners wel hulp nodig hebben bij het eten. Het kan heel simpel zijn door alleen iets te motiveren met het eten om kleine hulpmiddelen te gebruiken zoals het verhogen van de tafel of speciale lepels te gebruiken die een bewoner beter kan vasthouden. Andere bewoners hebben zelf niet de mogelijkheid om te eten en die worden dan door ons geholpen, het woord voeren wil ik daarvoor niet gebruiken. Er is ook verschil in het eten wat word gegeven, sommige krijgen ‘’normaal’’ eten zoals brood, salade en kaas. Andere hebben meer moeite met het wegkrijgen van normaal voedsel en dit word dan klein gemaakt. Ik heb gemerkt dat ze zo lang en goed mogelijk proberen om normaal te kunnen blijven voeden zodat het toedienen van sondevoeding zo min mogelijk hoeft en dat vind ik erg mooi.

Na het ontbijt rond de klok van half 10 worden op de dagen zondag, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag dagbestedingen georganiseerd. We brengen alle bewoners dan naar de ta-azuka, dit is een ander woord voor dagbesteding/sociale werkplaats. Hier worden de bewoners naar hun eigen groepen gebracht en deze groepen zijn wel gemixt met andere huizen in ADI. Iedere groep maakt andere producten, zoals in een groep worden doeken geschilderd met speciale verf en deze worden gebruikt om broden mee af te dekken. In een andere groep worden hangers en magneetjes gemaakt van klei en het schilderen gaat dan weer in een andere groep. In iedere groep word gekeken naar wat de bewoner zelf kan en waarin het nog meer zelfstandig kan. Een voorbeeld is dat een bewoner zelf geen kwast kon vasthouden maar door een groot handvat eraan te maken lukt het de bewoner wel om zelf te kunnen schilderen.
De ta-azuka begint vaak met het joodse gebed en het doornemen van de planning aan de hand van pictogrammen en ook voorwerpen die blinde mensen kunnen voelen

Hierna beginnen de activiteiten zoals bijvoorbeeld schilderen en tussendoor worden er appels (appelmoes) uitgedeeld en wat te drinken. Aan het einde van de ta-azuka word er samen afgesloten met een balspel en worden de bewoners weer terug gebracht naar de woning.

Er zijn ook uitzonderingen van de vast programma’s. Er is bijvoorbeeld ook een snoezelruimte, een typisch Nederlandse uitvinding waar bewoners helemaal tot rust kunnen komen door muziek, geluid, licht, zachte voorwerpen en grote kussens. Ook is er een ‘’safari’’ dit is een soort kinderboerderij naast de ta-azuka waar verschillende dieren rond lopen zoals konijnen, cavia’s, geiten, kippen en een slang. De dieren zijn getraind om om te gaan met deze doelgroep en het is heel bijzonder om te zien hoe een bewoner omgaat met het dier. De dieren worden ook gebruikt als een soort therapie, de bewoners mogen ze knuffelen een aaien en als het konijn rustig is weten ze dat de bewoner ook rustig is. Maar wanneer het konijn onrustig is weten ze dat de bewoner ook onrustig is. Ook word er geleerd om groentes te snijden voor de dieren en dit ook te voeren aan dieren, ook heel leuk om te zien.

Er is ook een paarden manege alleen word er niet op de paarden gereden maar zijn ze er ook voor de therapie. Ze zijn er om te knuffelen met de bewoners, vaak kunnen de bewoners door de rolstoel niet dicht bij het hoofd komen van het paard, maar in plaats van dat komt het paard zelf met het hoofd op de schouder of de tafel van de bewoner liggen. De paarden zijn getraind om te luisteren naar klikjes die de begeleider maakt met een apparaatje.

Als laatste hebben ze ook een grote planten en bloemen kas. Hier maken de bewoners samen met de begeleider de groei van een plant mee. Het begin met het potgrond in het potje doen en het plantje erbij, de foto van de bewoner word bij het plantje in gedaan zodat het herkenbaar blijft van wie het plantje is. Iedere week word dan de groei bijgehouden en nieuwe planten gepoot. Ook zijn er planten speciaal voor de geur, zoals lavendel of munt. Deze kunnen worden geroken en ook voor blinde bewoners is dit een hele mooi manier om het mee te krijgen.

Ook langs de wandelpaden die in ADI lopen zijn allemaal stuiken, bloemen, planten met en zonder geur. Alle planten en bomen zijn veilig voor de bewoners en dat betekend dat als het geplukt wordt en toch per ongeluk in de mond terecht komt dat er niks aan de hand is, zo zie je maar dat overal aan gedacht wordt en rekening mee wordt gehouden.

Als alle bewoners weer terug zijn in de woning word iedereen direct in zijn groep gezet en wordt het middag eten of ook wel ‘’diner’’ gebracht. Iedereen krijgt weer zijn eigen speciale bord, lepel en het eten word uitgedeeld en weer geholpen bij het eten geven. Als dit is afgelopen worden de meeste bewoners in bed gelegd voor ongeveer anderhalf uur voor een middagslaapje, andere bewoners zijn in de huiskamer op een mat of op de bank. En dit is ook het einde van de ochtendshift.

Een avonddienst heeft weer een beetje een andere indeling. Deze dienst begint om 2 uur, en meestal draai ik 2 tot 3 avonddiensten in de week en dus ook 2 tot 3 ochtenddiensten in de week. Het eerste anderhalf uur ben ik er voor de bewoners die niet aan het slapen zijn, als eerste als oplettende maar ook op even tijd samen met de bewoner door te brengen door middel van een gesprekje of samen een kleine activiteit doen als spelen met blokken. Als iedereen uit bed is en weer in de woonkamer zit word er gezorgd voor een tussendoortje met wat drinken en wat lekkers zoals chips en soms wat gezond erbij zoals een appel. En hierna volgt er een programma maar dat is eigenlijk iedere avonddienst weer anders. Er is ’s avonds nooit ta-azuka maar vaak komt er een mevrouw langs verschillende activiteiten die gedaan kunnen worden zoals:

  • Muziek: een mevrouw komt met een grote muziekbox  en instrumenten voor de bewoners. Er word hippe en vrolijke muziek afgespeeld en gedanst met de bewoners.
  • Dieren: er komt soms een mevrouw langs met een aantal konijnen en een cavia, ze worden geknuffeld door de bewoners en de groentes worden gesneden en aan de dieren gevoerd.
  • Planten: een andere mevrouw komt langs met een grote winkelwagen met potgrond, potjes, planten en geurplaten. Er worden planten gepoot, geroken en verhalen over verteld.
  • Spel: een mevrouw of de banot sherut doet spellen zoals spelen met de bal, levensgroot bowlen, darten met ballen op een klittenbandbord en dat soort dingen.

Soms zitten we gewoon een uurtje gezamenlijk buiten dan hebben we wat interactie met de bewoners maar proberen we gewoon van het weer te kunnen genieten. Wat ook heel gaaf is als de banot sherut een activiteit bedenken. Eens maakten we allemaal knutselwerkjes het leek heel simpel maar wat op papier maken maar toen Peter mij iets meer uitleg gaf zag ik dat ze het scheppingsverhaal samen met de bewoners aan het maken waren! Super leuk om dat te zien natuurlijk.

Ook zaten we eens met iedereen buiten en werd het verhaal van de ark van Noach uitgebeeld. Er waren bordjes met dieren hoofden die de bewoners konden vasthouden en de boot was uitgebeeld in een groot kartonnen schip. Er waren ook kostuums van Noach nagemaakt die sommige bewoners aan konden doen. Het verhaal werd dan verteld door een van de banot sherut en hierin hadden dan de bewoners ook een rol, super leuk is dat om te zien!

Op sabbat zijn er weer andere programma’s die we volgen maar hier wil ik jullie een andere keer in meenemen en mijn ervaringen over delen.

Ik denk dat ik jullie door dit verhaal wel zo veel mogelijk heb meegenomen in het werk op ADI, als je nog vragen hebt of tips heb waar ik nog meer over kan schrijven of je waar je geïnteresseerd in bent kan je dat achterlaten in de reactie van de blog. Ik hoop een duidelijk beeld te geschept te kunnen hebben over het werk in ADI. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het super erg naar mijn zin heb in ADI. Het werk is super leuk en ik haal erg veel energie uit. Ik heb leuke mensen om mij heen op het werk en thuis, ik kan dus alleen maar zeggen dat het super goed gaat!

Bron: Kim’s Blog

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.