Kristallnacht – Herinneren en nooit vergeten

De Kristallnacht vond 83 jaar geleden plaats. Een nacht van pogroms tegen Joden in Oostenrijk en Duitsland. Een nacht van moord en diefstal van Joodse bezittingen; een nacht van diepe duisternis. Meer dan 400 Joden werden vermoord en 30.000 Joden werd op transport gesteld. Gebroken glas van gebroken ramen bedekte de straten. Kristallnacht was het begin van een zwarte vlek op de wereldgeschiedenis.

Een smet van haat, onverdraagzaamheid en het niet accepteren van de ander. Maar vandaag, 83 jaar later, zijn we er trots op in de staat Israël te zijn. Ons land – een land dat behoort tot de mensen die hebben gevochten en nog steeds vechten om ons te laten zijn wie we zijn zonder angst.

Het revalidatiedorp ADI Negev-Nahalat Eran strijdt elke dag tegen vooroordelen, discriminatie en angst voor de ander. Duizenden mensen uit Israël en over heel de wereld sluiten zich elke dag bij ons aan in deze oorlog. We strijden elke dag om gewonden, gehandicapten en mensen met een handicap in de samenleving te betrekken. Om de wereld te herstellen. Om de status van de persoon met een handicap steeds hoger te krijgen, als ultieme test voor de mensheid en de samenleving.

Tegenwoordig worden veel vrijwilligers uit Israël en de rest van de wereld gemotiveerd door deze visie en nemen ze deel aan ons dorpsleven. Onder deze vrijwilligers vallen mensen uit Europa en vooral Duitsland op, afstammelingen van nazi’s die naar Israël kwamen om in het dorp te werken. Ze kwamen naar Israël om op elke mogelijke manier boete te doen voor de acties van hun eigen families tijdens de Holocaust.

De eerste mensen die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werden vermoord, waren kinderen en mensen zoals mijn zoon Eran. Degenen die werden gedefinieerd als ‘achterlijk’. Ze werden vermoord in overeenstemming met een bevel dat bekend staat als T4 – een aktzia ondertekend door die meest hatelijke van alle wezens, moge zijn naam worden uitgewist.

De acties van de vrijwilligers uit Duitsland verzoenen de gebeurtenissen van Kristallnacht en de Holocaust die daarop volgde.

ADI Negev-Nahalat Eran verspreidt een enorm licht over de hele wereld en leidt duizenden mensen op tot het concept van een voorbeeldige samenleving.

We need your support!

By donating to ADI Israel, YOU will help us meet our goal to enable each child, regardless of the severity of disability.