Vrijwilligersdag

Vroeg vertrokken we vandaag met alle vrijwilligers van ADI Negev naar Jeruzalem, een paar vertrokken met de bus en ik had het geluk dat ik met de auto mee mocht. Vandaag was het namelijk tijd voor een nieuwe vrijwilligersdag en voor mij ook de eerste vrijwilligersdag. Een vrijwilligersdag word iedere maand georganiseerd voor alle mensen die werken in ADI, dit is ook meteen een mooie gelegenheid om alle andere vrijwilligers van de andere plekken te leren kennen. De vrijwilligers van dit moment komen uit veel verschillende landen zoals Nederland, Duitsland, Mexico, UK, VS, Nicaragua, Moldavië, Frankrijk en Polen.

De dag begonnen we middenin de oude stad van Jeruzalem en we verzamelde met de eerste groep bij de Klaagmuur. Hier wachten we op gids die ons zou rondleiden door, achter en langs de Klaagmuur. We begonnen met de geschiedenis over de Klaagmuur. De Klaagmuur of ook wel de westmuur zoals die officieel heet is het laatste overblijfsel van de joodse tempel die in 586 voor christus na de Babylonische Ballingschap op de Tempelberg werd gebouwd. De muur was niet de tempel maar was de buitenmuur rond het plein dat aangelegd was na de uitbereiding van de tempel in het jaar 19. Sinds de verwoesting van de tempel in 70 door de Romeinen is de Klaagmuur één van de heiligste plaatsen in het Jodendom. Nu komen er dagelijks honderden joden om te bidden tot god, mannen en vrouwen bidden apart van elkaar en ze nemen soms briefjes mee die ze in de muur stoppen met daarop hun gebedspunten. En natuurlijk is de Klaagmuur een erg populaire plek voor toeristen om daar rond te kijken.
We liepen met de rondleiding verder achter de Klaagmuur door en het was erg bijzonder om allemaal te zien. De tour eindigde en we kwamen als groep bij elkaar en nu liepen we richting de volgende activiteit, maar eerste onderweg even stoppen voor een bakje koffie.

De volgende activiteit die gepland stond was een grote fair speciaal georganiseerd voor ADI. Een groot familiefeest voor volwassenen en kinderen, er waren verschillende activiteiten te doen zoals dansen, knutselen, schminken en theater. Er was muziek, veel gezelligheid en de sfeer was goed. De plek waar dit werd gehouden was het eerste treinstation van Jeruzalem, je zag op straat nog kleine stukjes rails en er was een monument met de geschiedenis ervan.

Alles was georganiseerd voor sponsoring van ADI en om ADI meer bekendheid te geven. Wij als vrijwilliger kregen het wel bekende felle groene T-shirt aan en we kregen de opdracht om ballonnen, tasjes uit te delen en mensen aan te spreken en te vertellen over ADI. In de tussentijd kwamen alle vrijwilligers nu bij elkaar om te lunchen en dit was een goed moment om alle vrijwilligers te ontmoeten en we deden een kort voorstel rondje. Ik vind het bijzonder om van andere de verhalen en ervaringen te horen over ADI en om hierover in gesprek te gaan. Na de lunch hielpen we weer verder op de ADI fair en rond 5 uur was het tijd om onze spullen te pakken en afscheid te nemen. Sommige vrijwilligers gingen terug naar huis en ik bleef samen met een groepje in Jeruzalem om nog meer te kunnen zien.

Die avond liepen we over de markt in de stad en zagen we het nachtleven van Jeruzalem. We aten de welbekende falafel wat hier veel te vinden is in Israël. De volgende dag ben ik samen met een huisgenoot Jeruzalem in gegaan en zagen we opnieuw de Klaagmuur, de markten in de oude stad en de stad van David. Ik was overal al eens eerder geweest maar toch zag ik weer nieuwe mooie dingen overal.

Bron: Kim’s blog

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.