“ADI” vertaalt naar “sieraad”. Refaël is zo’n juweeltje.

Wat betekent “ADI”? Het is niet alleen een mooie Israëlische voornaam voor zowel jongens als meisjes. Er wordt in het boek Samuel II, 1:24 ook naar gerefereerd als ‘sieraad’ of ‘ornament’; oftewel, een kostbaar en waardevol bezit.

En die naam kon daarom niet passender zijn voor onze organisatie. Want wij beschouwen elk van onze bewoners als kostbaar en waardevol. Bij ADI koesteren we het leven van elke bewoner ongeacht afkomst, medische uitdagingen of levensverwachting. En wat waardevol wordt bevonden, houdt men dicht bij zich.

Eén van die juweeltjes die wij dicht bij ons houden is Refaël. Een geweldig ventje dat elke ochtend door zijn moeder naar ADI Jerusalem wordt gebracht en vandaag de dag altijd even om de hoek komt gluren en vaak even hallo komt zeggen als er bezoekers bij ADI over de vloer komen. Enkele jaren geleden echter was hij niet zo mobiel en wat meer onzeker.

De 10-jarige Refaël die al circa zes jaar lang, zes dagen per week het volledige dagprogramma volgt, heeft één van de meest zeldzame genetische syndromen die bekend is: het “CFC-syndroom”. “CFC” staat voor “cardiofaciocutaneous”. De uitdagingen zijn zo gecompliceerd als dat de naam klinkt. Dit syndroom wordt namelijk gekaraktiseerd door gezichtsvervormingen, huidaandoeningen, intellectuale en fysieke beperkingen, een halt in de groei van bottenwerfsel en diverse problemen met voeding.

Maar al dit weerhoudt ADI’s personeel èn Refaël er niet van om te stijgen en vooruitgang te boeken! Middels intense en diverse vormen van therapie, op maat gemaakte technische hulpmiddelen, heel veel geduld, liefde en aanmoediging is het voor Refaël nu mogelijk om zelf voort te bewegen. En dat doet hij! Dit jaar liep Refaël -samen met vele huisgenoten en ADI-personeel- voor de vierde keer mee aan de ‘Jerusalem Marathon’ die op vrijdag 17 maart werd georganiseerd.

Kijk eens wat een vooruitgang! En over de betekenis van Hebreeuwse namen gesproken: “Refaël” betekent, “G-d heeft genezen.” Hoe passend. #Hoe_ADI_gehandicaptenzorg_in_Israël_verandert

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.