Op bepaalde momenten van de dag, wanneer de bewoners genieten van hun welverdiende rust na een dag vol activiteiten, heerst er een bepaalde sereenheid op de campus van ADI Negev – Nahalat Eran. De stilte ‑buiten de muzikale klanken van vogels, ADI’s eigen pauw en de kabbelende stroompjes water om, is enorm rustgevend. Deze ervaring werd eerder al eens door een bekende buitenlandse journaliste beschreven als “een gevoel van een vakantiepark.” Natuurlijk doelde de journaliste op de schoonheid en de uitsterst verzorgde aanblik die elke bezoeker kan aanschouwen bij het betreden van de campus.
En het effect op ADI’s bewoners is niet minder onbelangrijk. De schoonheid van bloemen en bomen, geuren en kleuren van aangelegde bloementerrasjes ‑die voor een groot deel zijn aangelegd door tuiniers met mentale en/of lichamelijke beperkingen, voorzien de bewoners van een prettige omgeving voor hun dagelijkse fiets- of wandeltocht. “Rust voor de ziel.” Ook staat de ruime en toegankelijke campus symbool voor waar ADI naar streeft: een instelling zijn die zich open opstelt jegens het publiek en bezoekers welkom heet.

De Taiwanese Susan mocht dit onlangs ook ervaren tijdens haar bezoek aan ADI Negev. De fervente Israël-supporter neemt deel aan een MA-studie programma aan de Hebrew University in Jeruzalem waar zij leert over de geschiedenis van het land Israël, de cultuur, politiek en kleurrijke geografie. Susan is tevens een enthousiast “vlogger”, wat inhoudt dat zij vooral korte video-‘blogs’ post met met korte stukken tekst en ‘weetjes’ deelt over het alledaagse Israël. Van Israël’s culinaire rijkdommen, unieke bevolkingssamenstelling, vele religieuze feesten tot het delen van grappige anecdotes van de universiteit of het vastleggen van indrukwekkende scenarios die je alleen in Israël zult ervaren. Alles wordt met het Taiwanese thuisfront gedeeld.
Een bezoek aan ADI mocht dan ook niet ontbreken. Want, met een bezoek aan Israël EN aan ADI, kan men pas het “echte” Israël ervaren: een plek waar uiterst verschillende bevolkingsgroepen wél samenwerken, wél gemeenschappelijke doelen voor ogen (kunnen) hebben en níét continue in de clinch liggen met elkaar. Een plek waar politiek niet de toon zet voor beslissingen en motivaties. En moge deze filosofie nou precies de reden zijn dat Susan besloot te “vloggen” over haar bezoek aan Israël tijdens haar studieprogramma: een ander Israël laten zien.
“In Taiwan is de nieuwsvoering omtrent het conflict heel éénzijdig. Israël wordt in de meeste gevallen als schuldige aangewezen. Ik probeer via mijn posts het echte Israël te laten zien aan mijn Taiwanese volgers. Het wekt zeker interesse en inhoudelijke vragen op en dat is goed.”
Zij voegt hieraan toe: “Wat mij opviel tijdens het bezoek aan ADI was de schoonheid van de harten van de mensen; de werknemers en vrijwilligers daar lijken oprecht blij te zijn. ADI behandelt iedereen alsof zij prinsen en prinsessen van God zijn. Iedereen is gelijk. En deze diversiteit weerspiegelt het land Israël en dat is geweldig om te zien.”
En voor onze Chinees-sprekende vrienden, links naar Susan’s website en facebookpagina die bol staan van informatie.