Mijn Commandant

Bron: Christenen voor Israël November 2015. Door Simon Soesan.

Toen in de nacht van 3 op 4 juli 1976 vier Hercules vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht in Entebbe landden, had niemand van de betrokkenen een idee van wat ze te wachten stond.

De rest van het verhaal van de redding in Entebbe mag bekend worden verondersteld. Maar weinig mensen weten wie de eerste soldaat was die in Entebbe uit het vliegtuig stapte. Doron Almog is zijn naam. Doron Almog bereikte de rang van generaal-majoor en leidde vele acties van het israëlische leger. Gedurende mijn diensttijd was hij diverse malen mijn commandant. Hij voerde het commando over het zuidelijk front, hier meer bekend vanwege Gaza, de raketten en de mortieren

Elf jaar geleden besloot Doron Almog zijn leven te veranderen. Hij koos ervoor al zijn tijd te gaan besteden aan en met zijn zoon Eran, geboren met een zware lichamelijke en geestelijke handicap. Doron verliet het leger en sloot zich aan bij ADI, een Israëlische organisatie die zich bekommert om circa 750 kinderen met een geestelijke en lichamelijke handicap. Hij besloot de vierde locatie van ADI te bouwen, een volledig dorp in de Negevwoestijn, en begon hiervoor geld in te zamelen.

Eran, zijn zoon, heeft nog een jaar in dat dorp mogen wonen totdat hij op 23-jarige leeftijd overleed.

Onlangs kwam generaal b.d. Doron Almog naar de Tzahalconcerten in Nederland waar hij zijn verhaal deed. U kunt nog steeds een donatie doen. Want ADI is er voor alle Israëlische kinderen en voor alle Israëlische zieken, ongeacht de achtergrond of religie. Hoewel hij in de loop der jaren nog vele persoonlijke tragedies heeft moeten meemaken (zijn broer, ouders en twee neefjes werden gedood bij de aanslag op het restaurant Maxim in de stad Haifa), is mijn voormalige commandant altijd een optimist gebleven die volkomen overtuigd is van zijn missie, want “Een samenleving die zich niet bekommert om de zwaksten, kan zichzelf niet sterk noemen.”

Daarom, als vertegenwoordiger van keren Hayesod, als zijn ex-soldaat en als mens, ben ik er trots op dat ik de mogelijkheid heb om zijn mening te steunen.

We need your support!

By donating to ADI Israel, YOU will help us meet our goal to enable each child, regardless of the severity of disability.