Oasis van inclusie

Door Susanne Glass

Tijdens een recente opname was het liefde op het eerste gezicht met twee van de hoofdrolspelers. Het betrof de vierjarige Azaria en zijn moeder Miko Schaffier. Optimisme en positiviteit straalden van hun gezichten.

Azaria werd geboren met het syndroom van Down en epilepsie. Miiko is orthodox-joods, heeft negen kinderen en werkt daarbij ook als Pilates- en Hebreeuws-lerares. Dit is mogelijk omdat Azaria overdag liefdevol wordt behandeld -in ADI Negev.

Vanuit de lucht ziet het interieur eruit als een dorp in de Israëlische Negev-woestijn met een zwembad en een ranch. Het werd opgericht door Doron Almog, een Israëlische generaal. In 1976 nam hij deel aan de legendarische bevrijding van 105 Israëlische gijzelaars op de luchthaven van Entebbe in Oeganda, en vanaf dat moment werd hij beschouwd als een van de “helden van Entebbe”. In 1984 werd zijn zoon Eran geboren. Toen hij werd geboren, legt Doron uit, stortte zijn wereld, die voor ons als militair is gebaseerd op kracht en assertiviteit, in.

Eran had autisme en meervoudige beperkingen. De vader merkte pijnlijk op hoe moeilijk het was voor de Israëlische samenleving om om te gaan met mensen die door hun handicap niet pasten in het beeld van de jonge, sterke staat.

Miiko Schaffier stelt het op dezelfde manier: “Israël is een klein, jong land dat vecht voor zijn bestaan. Sommige mensen kunnen gemakkelijk het idee krijgen dat de zwaksten van de samenleving niet de beste zijn.”

Maar ze zegt dat die houding veel verbeterd is ‑mede dankzij het initiatief van Doron Almog. De “held van Entebbe” werd een held van inclusie en coëxistentie middels het werk voor zijn zoon Eran.

Eran stierf in 2007 op 23-jarige leeftijd. Hij was gelukkig in ADI Negev. Geen wonder, de plek is een oase waar mensen met en zonder beperking samenleven en werken. Zij aan zij, seculieren en gelovigen van verschillende religies. Allen geloven in menselijke waardigheid.

De auteur is correspondent voor ARD in het Midden-Oosten.

Bron: https://www.furche.at/meinung/klartext/oase-der-inklusion-fuer-menschen-mit-behinderung-6047343

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.