Royale Poerim-feesten bij ADI!

Bij ADI houden we wel van een feestje! En dat komt goed uit want de Joodse maand ‘Adar’ is begonnen. Een maand waarin wij opgeroepen worden ‘extra vrolijk te zijn’. Het hoogtepunt van deze maand is het Joodse Poerim-feest wat voor de deur staat en in het Nederlands wel het ‘loten-feest’ wordt genoemd. De voorbereidingen en ‘pre-parties’ zijn al in volle gang bij ADI Jeruzalem en ADI Negev – Nahalat Eran. Vorige week al werden de verschillende klaslokalen van het speciaal onderwijs kleurrijk versierd, er werd een kostuumparade gehouden in het zorgdorp van ADI Negev en er werd op beide lokaties ook flink geknutseld. Schmink-creaties en maskers versieren de mooie gezichten van de bewoners. Creatieve kostuums sieren de bewoners en medewerkers.  

Achter het schminken en de maskers zit een speciale betekenis: zij staan symbool voor “het verborgene”, een belangrijk element van het Poerim-feest. Met Poerim vieren we namelijk dat ca. 2.500 jaar geleden de Joodse gemeenschap in het toenmalige Perzische rijk, van een genocide werd gered. De anti-semitische minister aan het hof, Haman, plande middels een ‘lot’ de datum waarop hij de door hem zo gehate Joodse gemeenschap wilde uitroeien. Maar dankzij de Joodse koningin Esther (getrouwd met de koning, Achasjverosj) en haar oom Mordechai, wist zij de plannen van Haman te dwarsbomen en haar volk te redden. Haar Joodse identiteit was in eerste instantie echter geheim voor Haman en zelfs haar man en dit is dan ook één van de redenen waarom de moderne traditie inhoudt dat men zich als ‘verborgen’ of in ieder geval als iemand ‘anders’ kleedt en voordoet.

Tijdens het eveneens traditionele gebruik van het lezen van de ‘Rol van Esther’, waarin heel het verhaal hardop wordt voorgelezen aan elk lid van de gemeenschap, maakt men herrie zodra de naam Haman wordt genoemd. Tijdens het Poerim-feest wordt ook opgedragen geld te doneren aan de armen, beginnende met hen in je directe omgeving.

Ook op culinair gebied werd er de afgelopen dagen al aandacht besteed aan het vrolijke feest. Zogenaamde ‘Hamans-oren’ werden samen met de bewoners gebakken en natuurlijk ook gelijk geproefd. Eén van de tradities van Poerim is het uitdelen van pakketjes met wat lekkers aan je vrienden en familie. Deze zogenaamde ‘misjloach manot’-pakketjes bevatten meestal iets te drinken, iets zoetigs en iets hartigs.

Aan de foto’s te zien –een overvloed aan blijde gezichten van bewoners, jong en oud, medewerkers en vrijwilligers, ziet het er naar uit dat zij het allen naar hun zin hebben. Een vrolijk feest waarin God ons niet alleen opdraagt om blij te zijn, maar ook om de zwakkeren binnen onze samenleving te ondersteunen met een grote glimlach op ieder’s gezicht en dankbaar te zijn voor elkaar. ADI besloot daarom ook om elke medewerker, van schoonmaker tot verzorger, van bewaker tot de vrijwilligers en medische staff, te voorzien met een mooie ‘misjloach manot’.

Ook werd er in het pand van ADI’s Negev’s eigen sociale werkplaats ‘Beit Ha’Yotser’ (‘huis van productie’), een feestje georganiseerd voor de medewerkers waar zij konden genieten van diverse verrassingen en kraampjes met allerlei lekkerheden en unieke creaties. In het zorgdorp zelf konden de bewoners gisteren ondertussen genieten van ijskraampjes, eetstalletjes, foto-sessies die gelijk op magneten werden vastgelegd en een masker-wedstrijd. Ik denk dat we het gebod om ‘extra vrolijk’ zijn, met plezier en gemak hebben uitgevoerd!

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.