SGP-parlementariërs overhandigen cheque aan gehandicapteninstelling ADI Negev

De SGP-parlementariërs Dijkgraaf (l.) en Van Dijk overhandigden donderdag een cheque aan gehandicapteninstelling Alev Negev. beeld RD[/caption]

JERUZALEM. Mensen met een handicap een beter leven geven. Dat is in een notendop de missie van ADI Negev, een zorginstelling in het zuiden van Israël. „Mensen tellen hier volledig mee, wat ze ook mankeren.”

De SGP-parlementariërs Dijkgraaf en Van Dijk bezochten donderdag ADI Negev tijdens hun werk­bezoek aan Israël. Ze overhandigden er een cheque met de opbrengst van hun sponsoractie voor het centrum aan Avi Wortzman en Jason Gardner: 14.434 euro, bestemd voor een apparaat voor levensreddende hulp.

Wortzman en Gardner waren zeer dankbaar. „Het betekent heel veel voor ons dat parlementariërs uit een ander land aan ons denken en zich voor ons inzetten.”

De twee waren sowieso zeer te spreken over de steun die hun instelling uit Nederland krijgt. „Momenteel werken hier ook vier Nederlandse vrijwilligers.”

In totaal telt ADI Negev 175 vrijwilligers en 230 betaalde krachten. Zij verzorgen de 140 cliënten die in het centrum wonen. Ook verleent ADI Negev jaarlijks 4500 keer dagopvang, onderwijs of revalidatie aan mensen van buiten de instelling.

Zwemleraar Adir Hajbi, die zelf een lichte verstandelijke handicap heeft, vertelde de SGP’ers donderdag enthousiast over zijn werk. „Voor onze cliënten is dit uitzonderlijk. Er wordt voor hen gezorgd; ze krijgen liefde.”

Sterke Israëliërs

Deze bejegening staat in schril contrast met die in de rest van de Israëlische samenleving. Tot ver in de vorige eeuw ontbraken geschikte voorzieningen. „Het zionistische ethos stelt dat Israëliërs sterk moeten zijn”, aldus Avnet Kleiner van ADI Negev. „Daarom was er weinig tot geen affiniteit met zwakken in de samenleving.”

Toen de stoere generaal Doron Almog, vader van een zwaar gehandicapte en jong overleden zoon, zich voor hen ging inzetten, kwam daar enige verandering in. Almog stond aan de wieg van ADI Negev. Dankzij zijn goede contacten met toenmalig premier Sharon wist hij er grond en subsidie voor los te krijgen.

Toch willen veel Israëliërs liever niets met gehandicapten te maken hebben, aldus Gardner. Ook velen van hun familieleden niet.

ADI Negev probeert daar iets aan te doen. Door familieleden consequent uit te nodigen op verjaardagsfeestjes van kinderen in het centrum. En door mensen van buiten de instelling in contact te brengen met hun cliënten.

Daar horen vrijwilligers zoals militairen bij, maar ook gevangenen die in ADI Negev resocialiseren. Ook schoolgaande kleuters uit de omgeving kennen de cliënten. Zij zitten in dezelfde klas als hun gehandicapte leeftijdsgenootjes en groeien er samen mee op.

Andere planeet

De wereld van ADI Negev lijkt op een „andere planeet”, stelde Wortzman gisteren. „Hier wonen en leven Joden en bedoeïenen in vrede samen.”

Op de SGP’ers had het bezoek impact. „Mensen tellen hier volledig mee, wat ze ook mankeren”, stelde Dijkgraaf. Ook het bijeenbrengen van verschillende groepen Israëliërs spreekt hem erg aan. „Verzoening van onderop werkt, zien we hier.”

Bron: http://www.rd.nl/vandaag/politiek/sgp-parlementari%C3%ABrs-overhandigen-cheque-aan-gehandicapteninstelling-ADI-negev-1.489083

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.