Veel animo voor vrijwilligerswerk in Israël

Zorginstelling ADI Negev zoekt extra handen

Veel Animo voor vrijwilligerswerk in Israël

De belangstelling was groot tijdens de informatieavond die de gemeente vorige week dinsdag organiseerde voor vrijwilligerswerk in Israël. Aanleiding was de intentieovereenkomst die de gemeente heeft gesloten met ADI Negev, een Israëlisch zorgdorp voor kinderen en volwassenen met meervoudige beperkingen in de Negev-woestijn.

In ADI Negev wonen honderdvijftig kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen. De medewerkers van ADI streven ernaar verder te kijken dan de verzorging en elke bewoner zoveel mogelijk tot bloei te brengen door activiteiten, verschillende soorten therapieën en persoonlijke aandacht. De instelling kampt echter met een tekort aan mankracht en kan daardoor het stukje extra persoonlijke aandacht vaak niet geven.

Tekort

Wethouder Freek Brouwer ontdekte vorig jaar tijdens een studiereis in Israël dat de zorginstelling zit te pringen om vrijwilligers die tijd willen doorbrengen met de bewoners. Die ontdekking – én het gegeven dat veel Urkers een warm hart voor Israël hebben – leidde in oktober tot een intentieovereenkomst en vorige week tot een informatieavond.

Professioneel

Onder de tientallen belangstellenden waren scholieren, stagecoördinatoren uit het beroepsonderwijs, jongerengroepen en ook ouderen die geïnteresseerd waren in een periode vrijwilligerswerk in Israël. De reacties waren positief. Janneke Pasterkamp van de gemeente: ,,Ik ben zelf in december in ADI Negev geweest en was verrast door de ruime opzet. Het is een klein dorpje dat er schoon en verzorgd bij ligt.’’ De zorginstelling is door ouders opgezet en wordt op professionele en moderne wijze gerund. De overheid financiert een deel van de kosten. Voor het resterende bedrag is het zorgdorp altijd op zoek naar sponsoren.

Werkzaamheden

Vrijwilligers en stagiaires kunnen voor een periode van enkele weken tot een jaar aan het werk in ADI Negev. Kost en inwoning worden vergoed. Vrijwilligers draaien vijf dagen per week mee in de groepen en kunnen in hun vrije tijd iets van het land zien. Omdat ADI Negev een staatsinstelling is, komen de bewoners uit alle bevolkingsgroepen en weerspiegelen ze de Israëlische maatschappij. ADI Negev hoopt de komende jaren een constante stroom van Nederlandse vrijwilligers te kunnen verwelkomen. Meer informatie is te vinden op www.adi-il.nl. Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met Simon: [email protected].

Help ADI’s kinderen meer reden tot lachen te geven

We maken een verschil in de levens van Israëlische kinderen met ernstige en complexe beperkingen, en dat kunt u ook! Door één van onze vele levensveranderende projecten te sponsoren, stelt u onze kinderen in staat om een betekenisvol leven te leiden, ongeacht de ernst van hun beperkingen.