Mariëlle Gouman

Mariëlle in huis 8

Dinsdag 9 oktober 2018 begon mijn avontuur. Ik vertrok naar Israël om daar bij ADI Negev vrijwilligerswerk te doen. Al een lange tijd was het een droom van mij om in het buitenland mij in te zetten als vrijwilliger. Via EO Metterdaad kwam ik een filmpje tegen over stichting ADI. Dit sprak mij direct aan. Doordat ik al eerder stage heb gelopen bij jongeren met een verstandelijke beperking kende ik de doelgroep. En weet ik hoe belangrijk het is dat deze mensen in een liefdevolle en veilige omgeving kunnen leren en leven.

Ik begon als vrijwilliger in huis 8. Dit is een huis met alleen vrouwen met een lichamelijke en/of zwaar verstandelijke beperking. Mijn taak was om deze vrouwen, nadat ze gedoucht en aangekleed waren, hen verder te helpen met haren kammen, schoenen aan te trekken, eten te geven en hen te helpen met activiteiten. Maar vooral om deze ‘residents’ (bewoners) veel liefde en aandacht te geven.

Het is mooi om te zien dat hoe zwaar beperkt deze residents ook zijn, je ze toch nog dingen kunt leren. Zo hadden we een resident die niet haar eigen schoenen kon aantrekken. Na veel oefenen en geduld heeft zij dit toch geleerd. Je merkt tijdens zo’n periode als vrijwilliger dat het de kleine dingen zijn die je dankbaar maken.

Het is fijn dat je naast het werk bij ADI ook de tijd hebt om met de andere vrijwilligers leuke uitstapjes te kunnen maken, en zo ook Israël beter te leren kennen. Zo ben ik met een groep Nederlandse meiden een nachtje wezen slapen bij de bedoeïenen, hebben we kameel gereden, zijn we naar Jeruzalem geweest en konden we ook gemakkelijk met de bus naar Beer Sheva om daar bijvoorbeeld een middagje te shoppen.

Ook was het een mooie ervaring om samen te wonen met andere vrijwilligers uit verschillende landen zoals: Duitsland, Paraguay, Taiwan en Finland. Op deze manier leer je andere culturen en gewoontes kennen. Zo hebben wij met elkaar Sinterklaas gevierd, wat sommige vrijwilligers met een andere nationaliteiten maar een apart en grappig feest vonden.

Ik heb een bijzondere en mooie tijd gehad bij ADI Negev, waarin ik veel heb mogen leren over de bewoners, het land en mijzelf. Een tijd om nooit te vergeten!