“ADI’s campus, net een vakantiepark”

Hoofdcorrespondente en studioleidster Susanne Glass van de Duitse zender ARD uit Tel Aviv bezocht vorige week, samen met haar producer Liora Ben-Haim en camera-man Alex Goldgraber, het zorgdorp ADI Negev – ‘Nachalat Eran’.

Na een korte introductie en een kopje koffie, werd het drietal door ADI-werknemer Yochanan rondgeleid over de mooie en bloeiende campus. Het rehabilitatieve ziekenhuis werd bezocht, waar zij spraken met fysiotherapeute Gili Pa’amon over het veelzijdige en veeleisende werk op de afdeling. Gili benadrukte het feit dat het nieuwe neuro-rehabilitatieve ziekenhuis-in-aanbouw een grote rol zal spelen binnen de medische zorg in heel zuid-Israël. Ook sprak zij over de gezonde sfeer die er heerst onder alle werknemers en bewoners, ongeacht religieuze beleving of afkomst.

Ook werd het hydro-therapeutische zwembad bezocht dat ADI Negev rijk is. Hier worden op dagelijkse basis tientallen therapiesessies gegeven en deze populaire vorm van therapie heeft dankzij de gewichtloosheid in het water, ook een sterk relaxerend effect en staat een scala aan verschillende soorten bewegingen en training in motoriek toe. Het zwembad wordt zowel door bewoners van het zorgdorp, als door ‘out patients’, bezoekende patiënten, aangedaan.

Ook de manage, rijk aan meerdere paarden beschikbaar voor therapie en ADI’s unieke zorglandbouwproject werden aangedaan tijdens het bezoek. Anna, één van ADI Negev’s Duitse vrijwilligsters vertelde tijdens een interview over haar tijd bij ADI en stelde met trots dat ze in september terug wil komen voor nog een jaar vrijwilligerswerk bij ADI Negev. “Maar eerst even terug naar huis, familie zien.”

Het was een behoorlijk warme, zonnige dag maar dat stoorde het gezelschap niet al teveel daar de goed verzorgde campus met haar bloemen en veel groen -voor een groot deel verzorgd door bewoners-, het kabbelende water en veel schaduw dat voorzien wordt door statige bomen, volgens Susanne Glass een “gevoel van een vakantiepark” creëert. En laat dat nou net één van ADI’s doelstellingen zijn: bezoekers verwelkomen met schoonheid en een bloeiende campus.

Het bezoek werd afgesloten met een interview van ADI Negev – “Nachalat Eran”-oprichter, generaal-majoor (res.) Doron Almog en de uitnodiging nog eens terug te komen.

En het bleek een geslaagd bezoek. Dr. Susanne Glas sprak de wens uit terug te komen voor een tweede bezoek om nog meer materiaal vast te leggen. To be continued!