Therapieaanbod

ADI pleit voor-, onderwijst en leidt inspanningen op nationaal en internationaal niveau op het gebied van inclusie van gehandicapten en het bieden van revalidatiezorg op een waardige en respectvolle manier.

Woman encouraging toddler using a walker. אישה מעודדת ילד מאוד קרן שהולך עם הליכון
"Dit is een geweldig voorbeeld van het hoogste niveau van sociale verantwoordelijkheid."

Tuintherapie

Degenen onder ons met groene vingers weten dat tuinieren en de zorg voor planten een bijna therapeutisch effect heeft. Je kunt dat “bijna” wel schrappen, want het werken met planten en de bodem helpt mensen met een handicap om hun cognitieve en motorische vaardigheden te ontwikkelen. Degenen onder hen die fysiek meer kunnen, kunnen echt helpen in de tuin: ze zaaien, verzorgen en oogsten, waardoor ze een positief gevoel van productiviteit krijgen. En ook de bewoners die hun kleine potplantjes verzorgen bloeien op, samen met hun bloeiende groene beschermelingen.

Paramedisch en artistiek programma

Het paramedische team bestaat uit professionele therapeuten, artsen, verpleegkundigen, verzorgers, educatieve en administratieve medewerkers en vrijwilligers – die allemaal samenwerken om te zorgen voor de fysieke, medische, sociale en emotionele behoeften van de bewoners. De ontwikkeling van elk kind wordt bijgehouden en gepersonaliseerde behandelingsplannen opgesteld op basis van de specifieke behoeften van het individu. Er wordt gelet op zowel korte als lange termijn doelen. De behandelingen vinden dagelijks plaats binnen de verschillende therapeutische kaders.

Multisensorische Therapie

Bij ADI worden verschillende elementen van de meervoudige zintuiglijke therapie gebruikt met als doel de bewoners te stimuleren door middel van visuele prikkels, geluiden, klanken en tastbare ervaringen. Dit helpt hen om hun omgeving met al hun zintuigen waar te nemen.

Een voorbeeld is de Snoezelkamer, waarin de zintuigen van de bewoners op een heel bijzondere manier geprikkeld worden. Dit helpt hen om visuele indrukken waar te nemen en te verwerken. De wanden en het plafond van de kamer zijn wit gestoffeerd. De vloer is bedekt met witte matrassen in verschillende diktes en consistenties, een bijzonder zacht matras is inbegrepen, evenals een hard matras en ook een waterbed en speciale vibrerende kussens. Optische prikkels worden geleverd door een lichtgevende kolom van opstijgende bellen, lichten gemaakt van een speciale optische constructie met glasvezel, een kleurrijke bol gemaakt van kristallen spiegels en een kleurrijk scherm dat reageert op bewegingen met de vingers. Aangename muziek vult de kamer.

Andere multi-sensorische programma’s zijn onder meer therapeutisch tuinieren, een speciale activiteitenmuur met zintuiglijke elementen, een donkere kamer en mobiele multi-sensorische apparaten.

Ademhalingstherapie

De meeste inwoners van ADI hebben last van ademhalingsproblemen en beperkte longfunctie. Helaas leidt dit vaak tot longontsteking en de daarbij behorende ziekenhuisopnames. Daarom biedt ADI een individuele behandeling van de luchtwegen voor haar bewoners. De behandeling omvat het gebruik van geavanceerde apparatuur om de longen te reinigen en de ademhaling te stimuleren. Therapiesessies voor de luchtwegen worden meerdere keren per dag in de dagelijkse routine opgenomen. De verzorgers zijn speciaal opgeleid zodat ze de revalidatie effectief kunnen ondersteunen. Dit op het individu toegesneden programma minimaliseert medische complicaties, voorkomt terugkerende longontsteking en vermijdt ziekenhuisopnamen. Hierdoor kunnen de bewoners hun dagelijkse bezigheden normaal uitvoeren en genieten van een verhoogde kwaliteit van leven.

Snoezeltherapie

Veel bewoners van ADI hebben ernstige lichamelijke beperkingen als blindheid, doofheid en een slecht ontwikkeld tastgevoel. Het multi-sensorische Snoezel-programma heeft tot doel de zintuigen op verschillende manieren te prikkelen.

De snoezeltherapie maakt deel uit van het individuele therapieprogramma van elke bewoner, waarbij sommige bewoners meerdere keren per week naar de Snoezel-ruimtes komen. Voor mobiele bewoners ligt de focus op sensorische stimulatie, selectie van visuele / auditieve stimulatie en sociale activiteiten. Bewoners met beperkte mobiliteit wordt bijvoorbeeld gevraagd om de kleur van een verlichte muur te veranderen door op een schakelaar te drukken. Liggen op het waterbed en de matras biedt een sensorisch-therapeutische ervaring met diepe aanraking, warmte en beweging.

Muziek- en bewegingstherapie

Muziektherapie is een van de meest effectieve therapiemethoden voor ernstig gehandicapte mensen. Muziek bereikt de diepten van de ziel en omzeilt de grenzen van traditionele communicatie- en expressiekanalen waartoe onze bewoners vaak geen toegang hebben. Door de verbinding met de muziek worden de kinderen automatisch naar de buitenwereld getrokken en kunnen ze hun gevoelens uiten en beter communiceren met hun verzorgers.

Van muziektherapie is aangetoond dat het therapeutische, kalmerende effecten heeft op kinderen met fysieke en emotionele stoornissen, terwijl het patiënten ook een geweldig gevoel van prestatie en creativiteit geeft.

Hondentherapie

Bij hondentherapie zijn getrainde honden meer dan alleen speelkameraadjes voor mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen. Contact met de honden zorgt voor een betere communicatie tussen de therapeut en de bewoners. Ze leren beter met hun eigen gevoelens en emoties om te gaan en positieve relaties op te bouwen. De titel “beste vriend van de mens” krijgt een geheel nieuwe en veel diepere betekenis!

Fysiotherapie

Omdat onze bewoners zowel mentale als fysieke beperkingen hebben, is fysiotherapie een essentieel onderdeel van hun dagelijks leven. Vaak kunnen ze niet zelfstandig lopen of zelfs staan, maar beweging en strekken zijn uitermate belangrijk voor het lichaam. Daarom hebben we bij ADI geweldige therapeuten die voor elke bewoner een individueel programma ontwikkelen om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Je weet maar nooit: dankzij de uitstekende ondersteuning hebben veel bewoners al geleerd zelfstandig te lopen!

Hydrotherapie

Hydrotherapie is niet alleen een van de meest populaire therapieën voor kinderen, maar ook een van de meest succesvolle manieren om kinderen met ernstige handicaps te behandelen, met positieve effecten op zowel het lichaam als de mentale toestand van de jonge patiënten. Fysieke vaardigheden zoals coördinatie en gevoeligheid worden versterkt en verbeterd en de luchtwegen en longen worden getraind. De kwaliteit van leven wordt er positief door beïnvloed en er wordt automatisch plezier en zelfvertrouwen opgebouwd.

Paardentherapie

ADI-Negev heeft een eigen manege als onderdeel van haar zorgboerderij. Er worden verschillende therapieën gegeven.
Eén daarvan, het therapeutisch rijproject is een bijzondere en innovatieve vorm. Hiervoor is een speciale wagen ontworpen. De wagon is zo gebouwd dat elke bewoner óf met de rolstoel in de wagen kan zitten, óf in een speciaal voertuig dat aan de wagen is gekoppeld.